WODA    powrót do natury

Na tym świecie nie znam nic bardziej tajemniczego od wody. Emil Cioran

Korzyści z rewitalizacji wody pitnej i użytkowej

Woda ożywiona odzyskuje swoje naturalne cechy i możliwości jakie miała kiedyś w naturze. Powoduje to przywrócenie stabilności mikrobiologicznej i zdolności samooczyszczania wody.

Oto najczęściej zaobserwowane pozytywne efekty rewitalizacji wody:

CZŁOWIEK I JEGO OTOCZENIE

- poprawa smaku i większa chęć picia
- możliwość dłuższego przechowywania
- korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie (picie, kąpiel)
- woda jest łagodna dla skóry i włosów podczas kąpieli
- większy wzrost roślin
- poprawa świeżości żywności, smaku i dłuższa trwałość
- mniejsza ilość detergentów do prania / czyszczenia (przyjazne dla środowiska)
- zwierzęta chętniej i więcej wypijają wodę ożywioną
- woda wraca do natury ożywiona i w mniejszym stopniu obciąża środowisko
fot.Shutterstock

SYSTEMY GRZEWCZE

- mniejsze osady
- mniejsza podatność na zanieczyszczenia mikrobiologiczne
- poprawa wydajności grzejników i systemu ogrzewania
- mniejsza korozja
- poprawa przepływu ciepła
- większy komfort z powodu naturalnego klimatu w pomieszczeniach
- oszczędność energii
- dłuższa trwałość i większa niezawodność systemu grzewczego (np. ogrzewanie podłogowe).

 

BASENY i SPA

- przyjemniejsza kąpiel
- woda jest odczuwalnie bardziej miękka
- znacząco redukuje się zapach chloru
- zmniejsza się ilość podrażnień skóry i oczu u użytkowników basenu
- redukcja chloru do minimum wymaganego przepisami (baseny publiczne)
- poprawa flokulacji
- mniejsze zużycie środków czyszczących
- łatwość utrzymania czystości i higieny

STAWY, OCZKA WODNE, ZBIORNIKI

- poprawa jakości wody poprzez wsparcie naturalnej siły samooczyszczenia
- odzyskiwanie równowagi mikrobiologicznej

 

 

SYSTEMY CHŁODZĄCE   i  WODA  w  PRZEMYŚLE

- poprawa jakości i stabilizacja wody procesowej
- redukcja lub znacząca optymalizacja użycia chemikaliów
- dłuższa trwałość i większa niezawodność urządzeń i systemów pracujących w kontakcie z wodą
- mniejsza emisja odorów
- mniejsze koszty eksploatacji

 

ROLNICTWO i HODOWLA ZWIERZĄT

- większy szybszy przyrost roślin
- wcześniejsze dojrzewanie owoców i warzyw
- efektywniejsza praca systemów nawadniających
- znaczące ograniczenie a nawet całkowita eliminacja środków ochrony roślin
- wzrost wydajności i lepsza jakość mleka u krów
- szybszy przyrost masy mięsnej
- poprawa zdrowotności i odporności zwierząt hodowlanych
- efektywniejsze zagospodarowanie odchodów zwierzęcych

W oficjalnych ocenach wody pitnej struktura molekularna nie jest uznawana, chociaż stanowi najważniejszą cechę decydującą o jej jakości. Wynika to głównie z faktu, że nie opracowano jeszcze uniwersalnego sposobu oceny struktury wody.

W laboratoriach naukowych do oceny czy woda jest ożywiona i ma właściwą strukturę stosuje różne metody, np. pomiar emisji fal elektromagnetycznych spektometrem fotonowym, pomiar wchłoniętego światła UV albo różne testy mikrobiologiczne.

Rozwój nowych technologii i metod badawczych w najbliższych latach zapewne spowoduje, że w zakresie oceny struktury molekularnej wody znajdzie się jakiś uniwersalny, możliwy do powszechnego stosowania sposób.

Ważne jest także, by parametry jakościowe struktury wody znalazły się w oficjalnych normach jakości. Zostanie to z pewnością w niedługim czasie wymuszone przez wzrost świadomości i wiedzy użytkowników wody zarówno indywidualnych jak i biznesowych i instytucjonalnych.


strona główna